cel mai bun gps auto

Cel mai bun GPS auto

Posted on |

Desi majoritatea oamenilor prefera sa foloseasca o aplicatie GPS pe telefonul mobil, un GPS auto este o optiune mult mai buna. Astazi vom analiza top 5 GPS-uri auto, si vom da verdictul care dintre ele este cel mai bun GPS auto. Un GPS auto nu necesita o conexiune de date mobile si ofera mult mai multe informatii referitoare la ruta dumneavoastra. Noi am testat mai multe modele GPS si am ramas placut impresionati de functiile pe care producatorii le-au integrat intr-un astfel de dispozitiv. 

Cateva exemple includ: camera video, abilitatea de a primi si a face apeluri hands-free, sau integrarea cu telefonul mobil pentru a primi notificarile direct pe GPS. In acest ghid vei gasi diferite modele de navigatoare care iti vor face condusul o experienta mult mai placuta.

Acest articol a fost revizuit in: [curr_date]

01. Sistem de Navigatie + Camera video integrata Mio MiVue Drive 55


Am ales acest model ca fiind cel mai bun gps auto multumita unei functii pe care aplicatiile de navigare gen Waze sau Google Maps de pe telefonul nostru nu o pot inlocui: camera video.

Avand in vedere faptul ca din ce in ce mai multi soferi tind sa migreze catre aplicatiile de pe smartphone atunci cand au nevoie de un sistem de navigatie, producatorii au fost nevoiti sa vina cu noi functii. O camera video este solutia perfecta.

O camera video este foarte folositoare, avand in vedere ca aproape mereu intampinam evenimente in timp ce conduceam. In cazul unui accident, un astfel de dispozitiv poate lamuri foarte multe lucruri.

Cei de la Mio au avut aceasta idee ingenioasa de a combina un GPS si un dashcam, rezultand acest model.

Mio Drive 55 LM are un ecran touchscreen de 5.5 inch, cu o rezolutie de 800 x 480. Ecranul are un finish mat, permitand folosirea GPS-ului chiar si atunci cand purtam manusi. Langa ecran, avem si un LED care ne indica atunci cand aparatul este pornit sau oprit.

In partea din spate gasim un buton portocaliu ON/OFF, camera si difuzoarele. In partea de jos avem un slot de card SD, care va fi folosit de camera. In partea dreapta avem un alt slot pentru card SD, pe care putem incarca diferite mape. Pe aceeasi parte avem si 2 mini porturi USB.

Primul port este pentru a conecta GPS-ul la un computer, iar al doilea este pentru a conecta o camera pentru partea din spate a masinii.

Interfata aparatului este una clasica, pe care o vedem pe majoritatea sistemelor de navigatie. Atunci cand setam o noua destinatie, avem 3 optiuni: cea mai rapida, cea mai scurta si cea mai economica.

Mio Drive 55 LM combina doua aparate esentiale pentru atunci cand conducem. Tot acest pachet vine la un pret greu de refuzat.

Ce ne place:

  • Camera video
  • Usor de folosit
  • Pret foarte bun

Ce nu ne place:

  • In zile foarte insorite, ecranul nu este suficient de clar

02. Garmin Drive 60 LMT


Acest model de la Garmin este disponibil in 3 marimi, de 5,6 si 7 inch, care se regasesc sub denumirile Garmin Drive 50/60/70 LMT. In afara ecranului, restul componentelor sunt aceleasi.

O prima functie care ne-a placut pe durata testelor este abilitatea de a controla acest gps hands-free, folosindu-ne de voce. Atunci cand dorim sa setam o noua destinatie in timp ce conducem, este nevoie doar sa spunem adresa iar gps-ul se va ocupa de setarea rutei.

Un mic dezavantaj al acestei functii, este faptul ca daca ascultam muzica, va trebui sa micsoram volumul inainte de a da comanda.

Garmin Drive vine la pachet si cu Driver Alerts. Aceasta functie este menita sa ne faca calatoria una mai sigura, primind alerte atunci cand ruta noastra prezinta anumite pericole.

Fiind un GPS smart, el poate fi conectat la telefonul dumneavoastra mobil, iar atunci cand primiti notificari, ele vor aparea direct pe GPS. Iata inca o functie menita sa ne faca calatoria mai sigura, intrucat nu este nevoie sa luam mainile de pe volan atunci cand ne suna telefonul.

Avand un microfon incorporat si fiind capabil sa se conecteze la telefonul mobil, Garmin Drive este capabil sa preia apeluri telefonice fara nici o problema. Pentru cei a caror masina vine cu o astfel de functie din fabrica, acest lucru nu le va fi de folos. Insa sunt suficiente masini care nu au aceasta functie.

Daca va decideti sa cumparati acest model, asigurati-va ca numele sau complet include si LMT (Lifetime maps and traffic). Astfel veti primi update-uri gratuite pe viata si veti avea acces la serviciul de trafic Garmin.

Ce ne place:

  • Functii smart
  • Comenzi vocale
  • Abilitatea de a prelua apeluri telefonice

Ce nu ne place:

  • Mi-ar fi placut sa poti raspunde la mesajele primite direct de pe GPS

03. GPS MIO Pilot 15 LM


Ecranul este unul de 5 inch, putin mai mic decat Mio Drive 55 LM, cu o rezolutie de 480 x 272. Desi nu este cel mai clar ecran, nu am avut probleme pe durata testelor cu el.

MIO pilot 15 LM ramane o solutie pentru cei care nu vor sa cheltuie prea multi bani pe un GPS auto.

Ce ne place:

  • Update-uri gratuite pe viata
  • Pret avantajos
  • Interfata usor de folosit

Ce nu ne place:

  • Ecranul nu are cea mai buna rezolutie

04. Sistem de navigatie TomTom Start 62


TomTom este un producator de GPS-uri cu multa istorie in spate, ceea ce inseamna ca indiferent de modelul ales, nu vei avea probleme. Calitatea aparatului este una premium, la constructia sa folosindu-se materiale de calitate.

Acest model are un ecran cu diagonala de 6 inch si ofera o rezolutie de 800×480 de pixeli.

Cumparand acest model vei beneficia de actualizari ale hartilor gratuite, si vei primi 3 luni alerte la camere pe gratis.

Navigatorul va anunta atunci cand depasiti limita legala de viteza, o functie care poate fi benefica atunci cand vrem sa mergem regulamentar.

TomTom Start 62 ofera asistenta la banda de rulare, insemnand ca atunci cand veti ajunge intr-o intersectie, aparatul va va indica pe ce banda sa va pozitionati. In acest mod, nu veti rata traseul atunci cand ajungeti la intersectii.

Ce ne place:

  • Indicatii usor de urmarit
  • Suportul de prindere foarte bun
  • Display mare de 6 inch

Ce nu ne place:

  • Uneori se deconecteaza de la telefon

05. TomTom GO 6200


La momentul acestui articol, modelul 6200 de la TomTom este cel mai bun gps auto de la acest producator. Acest aparat vine la pachet cu numeroase functii care sa va faca experienta de la volan mult mai placuta.

Procesorul acestui GPS este de ultima generatie, insemnand ca calcularea si recalcularea rutei va fi mult mai rapida. Acest aparat are slot pentru cartela sim, oferind abilitatea de a primi informatii despre trafic in timp real.

Daca conectati telefonul la GPS, veti primi notificarile si mesajele direct pe navigator. Acest lucru va permite sa fiti la curent cu ce se intampla pe telefon, fara a va lua mainile de pe volan. Mai mult decat atat, TomTom GO 6200 ofera posibilitatea de a raspunde vocal la aceste mesaje.

O alta functie care mi-a placut este faptul ca poti activa Google Now sau Siri direct de pe GPS.

Cu acest model primiti actualizari gratuite pe viata, atat la harti cat si la camere.

Ce ne place:

  • Ecran de calitate
  • Informatii in timp real
  • Abilitatea de a prelua apeluri telefonice hands-free

Ce nu ne place:

  • Pretul ridicat

Cum alegem cel mai bun GPS auto

Navigarea prin GPS a devenit in zilele noastre o necesitate. Fie ca nu stii sa ajungi la o adresa exacta in oras, fie ca pleci la un drum lung in afara localitatii sau chiar si in afara tarii, pana la a gasi un obiectiv turistic pe harta, toate aceste probleme dispar daca ai un sistem GPS aproape de tine.

Daca ai deschis acest articol inseamna ca esti interesat sa iti achizitionezi un sistem GPS auto care sa fie pe placul tau dar probabil nu stii inca exact dupa ce sa te orientezi. Pentru a iti veni noi in ajutor, am selectat 16 criterii dupa care te poti orienta atunci cand cauti un GPS auto.

Ce este un GPS auto?

gps auto

Tehnologia GPS, prescurtata de la Global Positioning System, este o tehnologie incorporata in multe dispozitive pe care le folosim zilnic, un exemplu bun fiind telefoanele. Rolul acestei tehnologii este de a localiza dispozitivul pe o anumita harta. Desi probabil ar fi mult mai usor sa iti folosesti telefonul atunci cand trebuie sa ajungi undeva rapid, un GPS auto este un device dedicat acestei actiuni. In functie de nevoile tale, te poti orienta catre un GPS auto mai performant sau catre unul mai simplu, insa este bine sa stii cu ce vine fiecare dispozitiv la pachet in termen de funcțiuni si caracteristici.

Dupa ce e bine sa ne uitam cand ne alegem GPS-ul auto

harta gps auto

Toata lumea cauta un GPS performant, care sa reziste mult, sa nu dea mesaje de eroare si care sa ofere destinatia potrivita. Cu toate acestea, e bine sa stii informatii despre partea de hardware a dispozitivului, despre display, procesor, RAM, precum si despre multe dintre functiunile unui GPS auto, cum ar fi cea Bluetooth, functia TMC, interfata, tipul de activare, de alimentare si de conectivitate.

Timpul de montare

Primul lucru la care trebuie sa te uiti inainte sa faci o achizitie este tipul de montare al GPS-ului. Acesta poate fi de doua feluri: montare in bord si montare de sine statatoare. GPS-urile cu montare in bord sunt fabricate sa fie integrate in bordul masinii. Daca esti interesat de un astfel de model, tot ce trebuie sa faci este sa cauti marca masinii pe care o detii si sa vezi daca producatorul include un astfel de gadget pentru ea. GPS-urile de sine statatoare sunt cele mai populare, sub forma unor tablete micute, pe care le poti prinde oriunde pe bord astfel incat sa iti fie usor sa le manevrezi.

Citeste si:  De ce este important sa calibram GPS-ul?

Functia TMC

Daca gasesti un GPS cu TMC inclus probabil te vei intreba de ce este usor mai scump decat celelalte modele. Asta se intampla pentru ca TMC (care vine de la Traffic Message Control) este o functie care iti poate arata mesaje in timp real legate de conditia drumurilor pe care te afli. Astfel, vei fi notificat daca se fac lucrari pe o anumita sectiune de drum, daca a avut loc un accident, daca sunt ambuteiaje sau chiar si daca conditiile meto nu sunt favorabile mersului pe carosabil.

Pe langa faptul ca iti indica ce probleme poti intampina pe drum, GPS-ul cu TMC iti va arata rute alternative pe care le poti lua pentru a omite portiunile de drum cu probleme. Astfel, TMC te poate scapa de ore pierdute in trafic. Citeste si Vezi ghidul nostru despre top 5 modulatoare fm.

Tipul de display

Un alt lucru la care te vei uita probabil este marimea display-ului GPS-ului. Aici vei avea o selectie destul de variata: de la diagonale mici de 3.5 inch pana la diagonalele cele mai mari de pe piata si anume cele de 7 inch. Dimensiunea display-ului nu este foarte importanta decat pentru cei care vor sa aiba un ecran care sa le poate reda cat mai bine detaliile de pe harta si desfasurarea traseului pe care il au de parcurs. De retinut este faptul ca GPS-urile cu un display mai mare sunt si mai scumpe, lucru pe care trebuie sa il tinem minte mai ales daca display-ul mai mare nu este musai pentru noi.

Rezolutia ecranului

Daca marimea display-ului nu este decisiva pentru dumneavoastra, rezolutia acestuia ar trebui sa fie. Veti gasi pe piata rezolutii care variaza intre 480 x 272 si 800 x 400 pixeli. De ce e bine sa ne orientam catre un GPS cu rezolutie mai mare? Pentru ca daca rezolutia dispozitivului este una mai mare putem vedea mult mai bine detaliile de pe harta, cum ar fi anumite nume ale strazilor sau directiile indicate pe harta. Daca nu poti avea GPS chiar in fata cat esti la volan, opteaza pentru o rezolutie mai mare pentru a putea compensa si a nu fi nevoit sa te uiti de mai multe ori spre ecran.

Modul de rutare camion

Modul de rutare camion este inclus specific pentru dispozitivele GPS folosite de catre cei care duc marfa pe camione la distante foarte mari. Nu numai ca iti indica ruta pe care trebuie sa o urmezi pentru a ajunge cu bine la destinatie insa iti arata si strazile pe care trebuie sa le omiti (cele pe care este interzisa circulatia camioanelor sau cele cu o limita de greutate maxima) precum si podurile sau zonele unde camioanele de mare tonaj nu ar putea sa aiba acces dat fiind fie inaltimea lor fie tonajul pe care il cara pana la destinatie. Sunt facute special pentru cei care au nevoie de asta asa ca, daca nu ai aceasta profesie, poti omite aceasta specificatie.

Modul de rutare taxi

Modul de rutare taxi, asemenea celui de rutare camion, este o functie introdusa special pentru GPS-urile folosite de catre taximetristi. Aceasta functie iti arata diferite rute prin oras, facand mult mai usor accesul la aceste zone, in special pentru taximetristii care sunt noi de profesie si nu cunosc inca bine toate strazile din roasul in care se afla. Poate fi o unealta foarte buna mai ales cand vine vorba de inregistrarea distantei parcurse. Astfel, reda clar cati kilometrii au fost parcursi de la inceperea cursei, putand astfel ajuta mult la redarea unei sume corecte pentru clientul taximetristului.

Citeste si ghidul nostru despre top 5 camere auto.

Functia Bluetooth

Functia Bluetooth este una necesara, mai ales daca vrem sa beneficiem de functiunea Hands free. Totodata, daca GPS-ul ales nu are TMC, prin Bluetooth puteti prelua detalii despre diverse congestii din trafifc, interdictii sau informatii despre posibile accidente de pe telefon. Functia Hands free este perfecta pentru cei care primesc apeluri des cand sunt la volan. Veti putea astfel printr-o glisare sau apasare rapida a ecranului sa raspundeti la apel si in acelasi timp sa va urmati traseul pe care il aveti de parcurs. E bine de stiut ca majoritatea GPS-urilor auto vin cu Bluetooth.

Player audio-video

Multe GPS-uri auto vin si cu functiunea de player audio-video. Astfel, prin GPS poti reda si un film sau poti asculta muzica, special pentru acele momente cand trebuie doar sa conduci pe o portiune lunga de autostrada sau te-ai oprit la punct de odihna pentru a iti reincarca bateriile. Aceasta functie este benefica si daca ai copii mici in masina sau alti pasageri, creand astfel o distractie de care ei se vor bucura. Daca vrei sa investesti intr-un GPS auto si te intereseaza aceasta functie, opteaza pentru un GPS cu un display mediu sau mare pentru ca filmul sau serialul la care te uiti sa poata fi bine vazut.

Citeste si:  Istoria tehnologiei GPS

De mentionat este ca fiecare GPS vine si cu un spatiu de stocare intern, unde vei putea salva muzica sau filmele alese.

Citeste si ghidul nostru despre top 5 statii auto.

Tipul de procesor

Tipul de procesor pe care il are GPS-ul face cea mai mare diferenta atunci cand vine vorba de cat repede incarca hartile, de cat de repede incarca traseul sau calculeaza distanta parcursa. Stim prea bine ca nimanui nu ii place sa stea si sa piarda timpul asteptand sa se incarce ceva asa ca, daca vrei sa omiti asta, e bine sa stii spre ce procesor sa te orientezi. Daca vreti un produs de calitate care sa nu trebuiasca sa fie schimbat in mai putin de un an, cautati un dispozitiv cu un procesor de cel putin 800 Mhz. Cu cat GPS-ul are mai multe functii, cu atat creste puterea procesorului pe care il are incorporat.

Memoria RAM

Memoria RAM este cel de-al doilea lucru care influenteaza foarte tare cat de repede si cat de bine functioneaza un GPS auto. Daca te intereseaza ceva calitativ, cauta un GPS auto cu un RAM de cel putin 256 MB. Un astfel de dispozitiv se va putea adapta usor la o reconfigurare a traseului si nu va avea blocari de software. Cu cat dispozitivul este mai performant, cu atat va avea un spatiu RAM mai mare pentru a putea naviga eficient de la o functie la alta.

Harti preinstalate

harta gps

Hartile reprezinta esenta unui dispozitiv GPS auto. Daca vrei sa il poti folosi cum trebuie, cauta sa te uiti pe descrierea produsului pentru a afla cate harti preinstalate include. Cele mai multe trebuie sa aiba cel putin o harta a Europei si una a tarii, sau chiar si a oraselor in care este vandut produsul. E bine sa vezi si daca producatorul actualizeaza hartile pe care le ofera preinstalate deoarece de multe ori pot exista lucrari sau unele strazi isi pierd rutele de acces.

Tipul de interfata

Tipul de interfata trebuie intotdeauna sa fie unul cat mai simplu dar mai clar cu putinta, sa foloseasca imagini clare prin care iti este descrisa fiecare functie, sa poti accesa usor hartile si sa poti face selectii conform nevoilor tale. Ferește-te de GPS-urile auto care au o interfata incarcata deoarece atunci cand vei incerca sa folosesti dispozitivul vei avea dificultati pana te vei obisnui cu fiecare optiune disponibila. Pentru a anticipa asta, cauta clipuri de prezentare sau review-uri online pentru produsul care te intereseaza.

Activare prin comanda vocala

Activarea si folosirea prin comanda vocala a GPS-ului poate fi esentiala mai ales atunci cand nu poti sa introduci manual datele destinatiei tale pentru ca trebuie sa te concentrezi la drum. Astfel, poti da indicatii si poti primi raspunsuri de la GPS in timp real, putandu-te ghida foarte usor in trafic in acest fel.

Daca te intereseaza foarte tare aceasta functiune, uita-te foarte bine inainte sa faci o achizitie. Desi un GPS poate avea functia de activare prin comanda vocala, aceasta poate fi setata pentru o alta limba in afara de romana, in special daca distribuitorul este unul strain. Cum poti verifica asta cu usurinta? Daca produsul nu are descrierea tradusa in romana fie pe cutie, fie online, sunt sanse mari ca el sa fie importat si sa nu aiba limba romana instalata.

Vezi ghidul nostru despre top 5 baterii auto.

Functie de afisare 3D

Functia de afisare 3D este ravnita de multi. Ce face aceasta functie este sa schimbe redarea hartilor din una simpla 2D, in care vezi direct deasupra strazii, intr-una 3D in care vezi stil mod avion drumul pe care te afli. Daca vrei o redare a drumului pe care mergi cat mai fidela cu realitatea poti alege un GPS cu afisare 3D. Daca insa nu tii mortis sa vezi drumul de pe care mergi in 3D, poti merge pe un model clasic cu redare 2D. De mentionat este si faptul ca redarea 3D necesita un procesor si un spatiu de stocare mai mare, fapt care va creste pretul GPS-ului.

Limba prestabilita

Limba prestabilita este genul de aspect la care nimeni nu se gândește initial dar care cauzeaza mult mai multe probleme decat ar trebui. Daca achizitionezi un sistem GPS auto de pe un alt site decat unul roman, poti intampina aceasta problema si anume ca produsul sa aiba alta limba prestabilita. Nu numai ca iti va fi greu sa navighezi daca nu stii acea limba dar este posibil sa nici nu o poti schimba in alta din cele oferite de catre producator la setari, fapt care va influenta hartile pe care le vei accesa

Tipul de alimentare

Aici vorbim de doua tipuri de alimentare: cea prin USB sau cea pe baza de baterie proprie. In general vei gasi foarte multe GPS-uri auto care merg pe baza bateriilor proprii pe care fie trebuie sa le schimbi la un moment dat fie trebuie sa le incarci la intervale constante.