istoria GPS ului

Istoria tehnologiei GPS

Posted on |

Înainte de sistemele de geolocalizare de astăzi, pe care le cunoaștem ca GPS și care pot fi găsite în aproape toate dispozitivele portabile pe care le folosim astăzi, de la smartphone-uri și tablete până la console, exista un sistem de casete GPS.

istoria GPS ului

Sistemele GPS au fost introduse în societatea noastră astăzi atât de mult încât le putem găsi în aproape toate dispozitivele portabile pe care le transportăm în jurul nostru, cum ar fi în vehicule, smartphone-uri, tablete sau chiar în console portabile de jocuri video. Hărțile au devenit mai precise și precise și iau în considerare tot mai multe drumuri și căi pe care se poate călători. Pe scurt, tehnologia GPS a evoluat foarte mult de la introducerea sa, dar știați că această tehnologie este de câțiva ani, iar în anii ’70 exista deja un sistem GPS care funcționa pe benzi?

Înainte de a cunoaște acest vechi sistem de casete GPS, haideți să-l revizuim din nou și să ne amintim exact ce este un GPS și cum funcționează. Astfel veți ști mai bine care este cel mai bun dispozitiv de navigație auto (aici sunt câteva opțiuni de achiziție).

Ce este un GPS?

Acronimul GPS înseamnă „Sistem de poziționare globală”, un sistem de navigație cu frecvență radio bazat pe un grup de sateliți dezvoltat și creat în Statele Unite de către Departamentul Apărării. Acest sistem permite oricui are un dispozitiv GPS să-și cunoască poziția, direcția, viteza de conducere și altitudinea. Datorită acestui sistem de navigație, puteți cunoaște toate aceste date în orice moment al zilei.

Istoria acestui sistem de geolocalizare a început în jurul celui de-al Doilea Război Mondial datorită Departamentului de Apărare al Statelor Unite, care a folosit toate cunoștințele și puterea sa pentru a crea un sistem de poziționare global, cu o precizie absolută, astfel încât să poată folosi diferite modele și sisteme. au creat Tranzitul și Loranul și au experimentat cu ei înainte de a inventa GPS-ul.

Citeste si:  Recenzie TomTom Start 52

Pentru a înțelege principiul de bază al acestui sistem, este important să se țină seama de faptul că toate sistemele GPS sunt formate din puncte sau componente care sunt implicate în funcționarea acestor dispozitive, care reprezintă elementul spațial, controlul și elementul utilizator.

În ceea ce privește elementul spațial, această componentă constă într-o întreagă flotă de sateliți orbitând Pământul la o distanță de aproximativ 20.200 km și distribuite pe 6 orbite, astfel încât să existe întotdeauna cel puțin 4 sateliți deasupra orizontului din orice punct. pe suprafața planetei și la orice înălțime.

În ceea ce privește componenta asociată controlerului, acesta constă dintr-un sistem de stații de urmărire care operează cu 5 puncte distribuite pe glob, pe lângă o stație sau un punct de control principal. Componenta de control este responsabilă pentru urmărirea sateliților și actualizarea poziției orbitale, precum și pentru calibrarea și sincronizarea întregului GPS. În plus, orbitele sateliților sunt determinate și calea de zbor este prevăzută pentru o zi întreagă în avans.

În cele din urmă, componenta determinată de utilizator este direct legată de receptoarele GPS și dispozitivele care primesc semnalul și îl transformă în date și informații despre poziție, timp și viteză. Pe scurt, sistemul GPS constă dintr-o rețea de comunicare strategică care ne permite să fim localizați în orice moment. Deși sună ca o tehnologie de ficțiune științifică, geolocalizarea funcționează încă din anii ’70 datorită unei invenții despre care se crede că este originea sistemului cunoscut astăzi.

GPS pe casetă?

În 1971, BBC a dedicat un program complet acestei invenții in programul său de televiziune „Lumea de mâine”, care trebuia să arate toate progresele tehnologice moderne ale vremii, pentru a oferi telespectatorilor șansa de a visa un viitor tot mai apropiat. .

Când considerați că cea mai de bază funcție a unui dispozitiv GPS este de a localiza utilizatorul pe hartă și de a-i ghida pur și simplu și de a-i ajuta să facă un anumit traseu, puteți fi sigur că nu este necesar deloc un element de satelit . Sistemul GPS a fost creat sub această premisă în anii ’70. Pentru a înțelege mai bine cum funcționează, luați în considerare următoarea situație: Dacă trebuie să vă deplasați din punctul A spre punctul B, puteți utiliza o casetă care a înregistrat indicațiile pentru ruta sau călătoria respectivă.

Citeste si:  Cele mai populare mărci GPS auto

Înregistrarea ar omite pista de bandă la momentul potrivit, astfel încât să puteți face o ocolire sau să vă întoarceți la momentul potrivit, nu înainte sau după. Cu toate acestea, este important să vă amintiți că nu ar trebui să părăsiți niciodată traseul specificat, deoarece instrucțiunile de pe casetă nu ar mai fi complet corecte. Cu alte cuvinte, dacă, din orice motiv, ar fi trebuit să vă abateți de la rută sau să vă desprindeți de pe traseu cu ușurință, sistemul s-ar abate de la curs și nu vă va mai îndruma decât dacă vă întoarceți la punctul de plecare.

Pentru ca acest tip de navigație GPS veche să funcționeze corect, mașina trebuia să aibă o unitate de control principală instalată sub tabloul de bord și conectată la odometru. În plus, a fost necesară o serie de calibrări pentru a evita orice tip de eroare, astfel încât sistemul trebuia să fie programat în funcție de modelul vehiculului și chiar de dimensiunea anvelopei instalate.

Pe scurt, deși pare a fi o invenție complet modernă, trebuie să știm că sistemul GPS are o origine mult mai arhaică decât am crezut, și îndeplinește în esență aceeași funcție ca modelele de ecran color pe piață.