cel mai bun ulei de motor

Cel mai bun ulei de motor

Posted on |

Uleiul de motor este o parte vitala in functionarea corecta si prelungirea vietii motorului. Drept urmare, schimbul de ulei ar trebui sa aiba loc la intervalele recomandate de producator, folosind uleiul recomandat. La service-ul unde mergeti, cel mai probabil mecanicul va va indica care este cel mai bun ulei de motor pentru masina dumneavoastra. Uneori, nivelul uleiului poate scadea, de aceea este recomandat sa verificati nivelul uleiului macar o data pe luna. In cazul in care nivelul este scazut, puteti adauga ulei pentru a reveni la nivelul optim.

Acest articol a fost revizuit in: [curr_date]

Top 4 cele mai bune uleiuri de motor

Manualul masinii dumneavoastra va indica uleiul pe care ar trebui sa-l folositi. Noi am pregatit o lista cu cele mai bune uleiuri de motor. Pentru cei mai putini cunoscatori, Castrol au propria aplicatie web prin care puteti selecta modelul masinii, iar aplicatia va va indica ce ulei sa alegeti.

01. Ulei de motor Castrol


Castrol se afla printre marcile preferate ale romanilor atunci cand vine vorba de schimbul uleiului de motor. Cei de la Castrol ofera uleiuri pentru majoritatea motoarelor, concentranduse pe prelungirea vietii motorului. Atunci cand masina nu este pornita pentru o perioada mai lunga de timp, uleiul va ramane in interiorul motorului, protejand componentele acestuia.

Castrol ofera o aplicatie online foarte folositoare, unde puteti identifica foarte usor de ce ulei are nevoie masina dumneavostra. Aceste informatii nu sunt tocmai usoare de gasit, dar multumita unei astfel de aplicatii, de acum incolo veti sti exact ce ulei de motor sa cumparati. Echipa noastra considera Castrol ca fiind unul dintre cele mai buni producatori de ulei de motor.

02. Ulei de motor Valvoline


Fondatorul companiei Valvoline este chiar persoana care a inventat uleiul de motor, Dr. John Ellis. Daca am spune ca Valvoline au o istorie bogata in spate cand vine vorba de uleiuri pentru masini, nu am gresi deloc. Momentan, acest grup ofera uleiuri care prelungesc durata de viata a motorului, dar si produse speciale pentru masinile care participa in motorsport.

In Statele Unite, Valvoline ofera soferilor ocazia sa isi inregistreze masina pentru un program special, in care motorul masinii primeste o garantie daca folosesti doar produse Valvoline. Din pacate acest program nu este disponibil si in Romania, dar acest lucru spune multe despre increderea companiei in produsele sale.

03. Ulei de motor Mobil 1


Inca din primii ani de existenta, Mobil 1 a pus accent pe performanta motoarelor, drept urmare si numeroasele parteneriate cu diferite echipe de motorsport. Mobil 1 este uleiul oficial folosit de masinile care participa in Nascar, dar si partener oficial Aston Martin Red Bull Racing.

Citeste si:  La cati kilometri se schimba uleiul de motor?

Pe site-ul oficial gasiti un articol care vorbeste despre performantele uimitoare ale lubricantilor produsi de ei, fiind printre uleiurile cu cea mai mica vascozitate in temperaturi scazute. Orice produs Mobil 1 ati alege, nu veti regreta decizia.

04. Ulei de motor Total Quartz


Produsele acestei companii sunt mult mai populare in Europa in comparatie cu Statele Unite, insa parteneriate cum ar fi cel cu Asociatia Internationala de Motorsport incep sa faca cunoscute produsele companiei si peste ocean.

In Europa, cei de la Total au fost sponsorul echipei de Formula 1 de la Red Bull si al celor de la Citroen. Astfel de parteneriate permit companiei sa isi testeze produsele in cele mai dure conditii. Rezultatul fiind noi teste care permit imbunatatirea lubricantilor.

Cum alegem cel mai bun ulei de motor?

cel mai bun ulei de motor

Alegerea uleiul de motor poate parea o decizie complicata, mai ales daca este prima data cand facem asta si nu stim exact ce sa alegem. Data fiind varietatea de autovehiculele si de companii care produc astfel de masini, fiecare tip de motor are specificatii diferite si necesita atentie.

Fie ca doriti sa va cumparati ulei pentru motor sau doriti doar sa va interesati despre acest produs, vom incerca sa va explicam fiecare aspect al uleiul de motor.

Ce reprezinta 5W-40, 5w-30, 10w-40?

Vezi si:

Inainte de a afla ce reprezinta aceste cifre, trebuie sa retineti ca intotdeauna trebuie sa verificati manualul masinii dumneavostra inainte de a cumpara. Acolo veti gasi exact indicele de vascozitate pe care ar trebui sa-l alegeti. Sa luam spre exemplu 5w-30. Prima parte (5w) reprezinta indicele de vascozitate la rece, iar a doua parte (30) reprezinta indicele de vascozitate atunci cand uleiul de motor este cald. Indiferent de ce vi se spune la un atelier auto, este foarte important sa urmati indicatiile producatorului si nu cele ale mecanicului atunci cand alegeti uleiul de motor pentru masina dumeavoastra.

Ce proprietati ar trebui sa aiba?

Un ulei de motor bun trebuie sa curete impuritatile care se pot aduna pe interiorul motorului. Trebuie sa fie rezistent la temperaturile atat din interior cat si din exteriorul motorului. Totodata, trebuie sa aiba o volatilitate scazuta pentru a nu polua mediul. Nu in ultimul rand, uleiul de motor trebuie sa fie unul potrivit pentru a nu strica materialul elementelor de etansare ala motorului sau pentru a nu eroda mecanismele din motorul vehiculului dumneavoastra.

Cum verifici uleiul la masina?

cum verifici uleiul la masina

Uleiul de motor ar trebui verificat cel putin o data pe luna, pentru a ne asigura ca nivelul este cel corect si uleiul nu este contaminat. Rolul acestuia este de a reduce frictiunea intre piesele interne ale motorului, drept urmare este foarte important sa avem nivelul indicat de producator. Daca atunci cand verificam uleiul de motor simtim miros de gazolina, iar culoarea acestuia este foarte inchisa la culoare, este cazul sa consideram un schimb de ulei.

  1. Nivelul uleiului poate fi foarte usor verificat folosindu-ne de joja. Atunci cand vrem sa verificam, trebuie sa ne asiguram ca motorul este rece, pentru a putea citi corect nivelul uleiului. Scoatem joja si o curatam cu o laveta.
  2. Introducem joja inapoi. Daca aceasta se blocheaza, o puteti roti putin. Tubul in care intra joja poate fi putin curbat.
  3. Scoatem joja si verificam partea de jos unde avem indicat ce nivel ar trebui sa avem.
  4. Punem joja inapoi.
Citeste si:  Parerea noastra despre Total Quartz Ineo Long Life 5W30

Atentie Uleiul isi schimba culoarea destul de repede. Pentru a ne asigura ca inca este bun, putem lua putin de pe joja si sa frecam intre degete. Daca incep sa se formeze bilute solide, acesta este un semn ca uleiul si-a pierdut din proprietati si trebuie schimbat.

Ce ulei alegem: sintetic, semi-sintetic sau mineral?

Nu e necesar sa stiti exact ce face fiecare tip de ulei, ci e mai bine sa stiti spre care sa va orientati. Uleiurile minerale sunt primele aparute si astfel la motoarele noi provoace si cele mai mari probleme. Uleiul semi-sintetic este alegerea de mijloc, nici buna dar nici prost inspirata insa cele mai bune uleiuri, calitative si care isi vor face treaba sunt cele full sintetic.

Ceea ce vrem sa va recomandam este sa fiti foarte atenti inainte de a va cumpara uleiul pentru motor. Cel mai bine ar fi sa va uitati pe manualul vehicului pe care il detineti pentru a vedea exact ce va trebuie. Daca nu puteti face asta, al doilea pas ar fi sa cereti sfatul unui profesionist iar mai apoi sa faceti o achizitie bazata atat pe sugestiile persoanei respective cat si pe baza informatiilor cuprinse aici.

Clasificarile uleiului de motor

ulei de masina

Uleiul de motor are mai multe clasificari in functie de producator si de atestatele sale. Desi exista mai multe clasificari pe piata, ne vom axa asupra celor mai des intalnite si anume clasificarile ACEA, SAE si API.

  • ACEA

Clasificarea ACEA vine de la Asociatia Constructorilor Europeni de Automobile. ACEA este primul lucru dupa care trebuie sa te uiti cand iti alegi uleiul pentru motor. La baza, aceasta clasificare arata cum poate fi folosit uleiul la motoarele care au norme euro. Clasificarea A3/B3/B4 indica ca uleiul poate fi folosit la motoarele pe Euro 3. A3/B4,C3 ne arata ca uleiul poate fi folosit la motoarele Euro 4. Nu in ultimul rand, A1/B1/A5/B5/C1/C2 ne arata ca uleiul este facut pentru motoarele cu Euro 5.

  • Indicativul A

Clasa A1 ne indica ca uleiul are o vascozitate mica si face economie de combustibil. A2 este uleiul de motor de calitate normala cu interval de schimb normal. A3 este uleiul cu vascozitate si protectie mare plus un interval de schimb prelungit. Nu in ultimul rand, A5 este uleiul folosit pentru motoarele cu putere mare. Uleiurile cu aceste indicatoare sunt cele pentru motoarele pe benzina.

  • Indicativul B

Clasa B1 este cea unde regasim uleiul de vascozitate mica care face economie de combustibil, asemenea celui A1. B2 este uleiul de calitate normala, B3 este uleiul cu o vascozitate mare si care are un interval de schimb indelungat. Uleiul B4 este folosit pentru masinile cu motoare mari cu injectie directa. Nu in ultimul rand, uleiul B5 este folosit pentru motoarele cu putere mare. Uleiurile care sunt cu indicativ B sunt pentru motoarele diesel usoare.

  • Indicativul C
Citeste si:  Parerea noastra despre Total Quartz Ineo Long Life 5W30

Uleiurile de motor cu indicativ C sunt folosite pentru motoarele cu catalizator. C1 C2 si C3 sunt clase diferite in functie de sistemul catalizator cu care trebuie sa fie compatibile. Aceste uleiuri au o vascozitate foarte stabila. Sunt folosite in principal la motoarele de performanta, indiferent daca sunt pe benzina sau Diesel.

  • Indicativul E

Uleiurile clasa E sunt facute special pentru motoarele diesel Heavy Duty. Nu vom intra in foarte multe detalii aici fiindca nu toata lumea are astfel de motoare insa va vom spune ca aceste uleiuri se impart in 6 subclase: E2, E3, E4, E5, E6 si E7. E2 este uleiul de uz general pentru motoarele supuse la solicitari medii. Pe masura ce cifra din dreapta literei E creste, cresc si cerintele motorului care are nevoie de asemenea ulei.

  • SAE

A doua clasificare de pe lista ne arata gradele de vascozitate ale lubrifiantului. Aceasta vascozitate este inregistrata in functie de temparatura din exterior care este inregistrata atunci cand motorul masinii este pus in functiune. Se citeste sub forma aW-b.

  • Indicativul W

Uleiul de motor cu indicativul W este marcat special pentru a arata ca acest ulei trebuie folosit pe timp de iarna. Un exemplu de astfel de ulei este 10W. Cifra de dinaintea literei W ne arata temperatura minima la care uleiul poate proteja motorul. Aceasta cifra este mereu divizibila cu 5 insa incepe de la 0. Cifra 0 ne indica noua ca temperatura la care uleiul poate proteja motorul este de -35 grade Celsius. Cu fiecare treapta cu care trecem peste 9 creste si temperatura cu 5 grade. Spre exemplu, uleiul cu indicativul 10W protejează motorul pana la o temperatura minima de aproximativ -25 grade.

Exista uleiuri speciale si pentru anotimpul de vara si aici indicativul W se regaseste cu cifrele 20, 30, 40, 50 si 60. Aici, cifrele din fata W ne arata indicele de vascozitate calculat la temperatura maxima de 100 grade.
Daca nu vreti sa va luati doua uleiuri pentru anotimpul cald si anotimpul rece exista si uleiuri care pot fi folosite pe toata perioada anului. Acestea au un indice de tipul 10W-40, unde putem vedea cele doua cifre, 10 si 40, care ne indica temperatura la care rezista uleiul.

  • API

Clasificarea API este prescurtarea de la American Petroleum Institute. Aceasta clasificare este oferite uleiurilor de motor care se pot folosi la motoarele fie cu benzina fie cu diesel. Daca nu regasiti acest indicativ pe produs nu este indicat sa il folositi pentru ca mai mult ca sigur poate strica motorul masinii. Fara API uleiul poate fi bun la ungerea altor componente mecanice, in functie de caz, dar nu pentru motorul in sine.